Közélet

VITA: Trend-mánia a marketingben – van ennek egyáltalán értelme?

Rengeteg cég vadássza a legújabb marketing trendeket, hogy mindig legyen új eszköz a kezükben, amikkel az újabb, de még mindig középszerű eredményeiket elérhetik.

De nemcsak az új trendekre nyitottak a vállalkozások, hanem a régiek új köntösbe bújtatását is remegve várják, mint ahogy az történt az online marketingben a popup-ok területén: újra mánia lett a felugró ablak – ami 11 évvel ezelőtt tényleg nagyon hatékony volt –, amivel ma már szinte kényszerítik a látogatókat a feliratkozásra. Aztán persze csodálkoznak, amikor ezek a kikényszerített feliratkozások az üzleti célok felé egy lépésnyit sem visznek.

Jelenleg mit látunk egy önmagát marketing-tudatosnak valló honlapon, ha meglátogatjuk? Legalább három akármi ugrik elénk: Szeretne a böngészőben értesítéseket küldeni, akarjuk? Nem akarjuk. El kell fogadnod a cookie szabályzatot, akarod? Naná, hogy akarod. Mindezek után még a napi ajánlat vagy a szokásos ellenállhatatlan ajánlat is az arcodba robban, és ekkor már kissé idegesen keresgéled a bezárás gombot. Ha az oldalnak szerencséje van, nem az oldalbezárás gombot…

Álláspontom: amíg a marketing folyamataink nincsenek atombiztosra kitalálva, bennük meghagyva a megújulás, finomhangolás és innováció lehetőségét, addig hiába ugrálunk egyik új mániáról a másikra, azokkal egy centivel se fogunk közelebb kerülni az üzleti céljainkhoz (ja, nem árt, ha vannak üzleti céljaink :D).

Neked mi az álláspontod? Nyilvánítsd ki és védd is meg hozzászólásban! Sorakoztass érveket az álláspontod mellett!

Legyen inkább trend-mánia a marketingben, vagy legyen inkább rendben az alap marketing stratégia?
Mi a véleményed?

(Ne feledd, hogy a VITA témáknál a saját érveléstechnikádat fejleszted.)

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?