10 érv a vállalkozás indítása mellett
Gazdaság

10 érv a vállalkozás indítása mellett

Sokaknak forog a fejében saját vállalkozás indítása, akár egy konkrét termék/szolgáltatás köré formálódva, akár a kedvező piaci környezetet kihasználni akarván, de ha megkérdezik saját ismerőseiket, sokszor futnak rá arra, hogy a környezetük majdhogynem idiótának nézi őket.

Nyilván egy alkalmazotti szemléletű embertől nem lehet elvárni, hogy még érveljen is a vállalkozó-aspiránsok előtt a vállalkozás előnyeivel, de tekintve, hogy a KATA adózási forma bevezetésével Magyarország a vállalkozások Mekkájává vált (920ezerre duzzadt fel a vállalkozások száma a korábbi, KATA előtti 450ezerről), az mégiscsak furcsa, hogy még mindig érveket kell keresni a vállalkozás mellett (jó, a KATA-sok közül többszázezren kényszervállalkozók, vagy többszörös vállalkozók lettek, de ebbe ne is bonyolódjunk inkább bele).

Mindenesetre hoztam 10 érvet a vállalkozás indítása mellett, és előre jelzem: nem adózási és könyvelési szempontból. Az adózás és könyvelés csak az adminisztráció eszközei, mely adminisztrációt az állam teszi kötelezővé, de alapvetően a vállalkozás, mint életforma és mint gondolkodásmód egyáltalán nem foglalkozik ezekkel. Bár sokak kedvét pont ezek veszik el a vállalkozástól, de talán mondanom sem kell: azoknak még tényleg nem szabad vállalkozniuk, akik leakadnak az adózás és könyvelés témánál.

10 érv a vállalkozás indítása mellett

 

1. A vállalkozás a legszabadabb életstílust biztosítja.

A vállalkozónak ő maga a főnöke, ami automatikusan még nem jelent szabadságot, mert sok vállalkozó a vállalkozás indítása után szembesül azzal, hogy megkapta a nyakába élete legkizsákmányolóbb főnökét. De ha jól tudod szervezni az idődet, akkor gyakorlatilag eltűnnek az órák-napok-hetek-hónapok-évek határvonalai, és bármikor azt csinálhatsz, amit csak akarsz.

Ha sok az ügyfél és hajtani kell, nyilván őket is figyelembe véve tervezed meg a napjaidat, és amikor még kevés az ügyfél és azért kell hajtani, hogy többen legyenek, akkor is.

De soha többé nem kell könyörögnöd szabadságért, és ha kettőt köhögsz, te döntöd el, hogy kérsz-e magadtól vírustesztet, ráadásul azzal sem kell többé küzdened, hogy a főnöködnek jobb, ha nem szólsz vissza.

2. A vállalkozás az örök személyes fejlődés eszköze.

Addig vagy és leszel fiatal, amíg hajlandó vagy mindenből tanulni. Ez a fejlődés. A vállalkozás révén soha, egyetlen nap sem telik majd el úgy, hogy ne fejlődnél, mert minden napra jut új információ is, régiek új rendszerbe való összeállása is, jut majd felismerésekből és bizony következtetésekből is.

Lesznek fájdalmas tanulságok, de többnyire a pozitív élmények lesznek a jellemzőek, és hát ugye mindig az a lényeg, hogyan állsz a dolgokhoz: ha mindenből tanulni akarsz, akkor csak pozitív hozadékai lesznek.

3. A vállalkozás az emberi tudatosság legfőbb megnyilvánulása.

A vállalkozás közben a tudatosságod legnyilvánvalóbb megtestesülése is, és a tudatosság nem más, mint az emberi működés legmagasabb szintje. Ha valaha is sokra akartad vinni az eszeddel, akkor legyél vállalkozó!

4. A vállalkozás növeli az önbizalmat.

A vállalkozás indításával olyan szintre lépsz a társadalomban, ami az elitnek tekinthető. Szellemileg mindenképp és mentalitás szempontjából is. Anyagilag még esetleg kell dolgozni az előre menetelen, de AGYBAN már a krémbe tartozol. Ennél jobban kevés dolog növeli ennyire meg az önbizalmat, és ez akkor is így van, hogy ha még nem büszkélkedhetsz sikerekkel. Maga a tény már emel.

5. Anyagilag sokkal jobban járhatsz.

Nyilván kell hozzá gógyi, hogy ne hozz folyamatosan veszteségeket okozó döntéseket, kell az odafigyelés, a rendszerszemlélet, a megfontoltság és a fókuszálás, de a vállalkozással nincs felső limitje a te személyes pénzügyeidnek. Ha mégis elérnél valamiféle felső határt, ami fölé nem tudsz emelkedni, az biztosan jóval magasabban lesz, mint bármiféle vezető beosztás bármelyik cégnél. Ráadásul a határ elérésénél stratégiai döntések meghozatalával ismét feljebb léphetsz anyagilag.

6. A vállalkozók számára nyitottak olyan kapuk, amik alkalmazottaknak sosem.

Lehet például pályázni uniós forrásokra. Lehet együttműködéseket tervezni határokon átívelően. Akár félévente belekezdhetsz valami újba anélkül, hogy kockáztatnád a családi pénzügyeket, mert a váltás nem jár leszámolással, szabadságok elszámolásával, új belépéssel, próbaidővel és hasonlókkal, amikkel a munkavállalók szembesülnek.

7. A vállalkozásban átalakulnak a pénzügyek is.

Ez persze veszélyeket is rejthet magában ha nem vagy hajlandó felelősen foglalkozni ezzel a területtel, de alapvetően azt kell tudni, hogy vállalkozásoknak van lehetőségük eszközöket lízingelni, méghozzá olyanokat, amikkel pénzt lehet termelni. Hosszasan fizeted ki, de már azonnal keresheted vele a pénzt (gépek, járművek esetén például.) Ez az anyagiak egy más dimenziója az alkalmazotti pénzügyekhez képest, és aki ezekben is profivá képzi magát, az előtt nincsenek határok.

8. Vállalkozóként minden nap van bevétel.

Alkalmazottként havonta egyszer, vállalkozóként meg havonta 30szor van/lehet bevételed, akár még hétvégén is! Igen, elosztva – hallom ám a károgó hangokat a kisördögöd szájából 😊 –, de sok okos közgazdás és szociológus írta már meg világszerte azt, hogy alapvetően az életszínvonal emelkedését vonja maga után az, hogy ha az emberek nem havonta, hanem sokkal gyakrabban, elosztva jutnak hozzá a bérükhöz. Ugyanis nehezebb elkótyavetyélni a pénzt, viszont sokkal könnyebb beosztani a következő bevétel érkezéséig, ráadásul átlátni is könnyebb, hogy mire jut és mire nem. Ez a szegénység egyik legfőbb ellenszere, és ha a szegénységtől örökre védve vagy, az már egy hosszú távú biztonságot ad. Nyilván az 5-ös pontos is figyelembe véve téged nem a szegénység fog fenyegetni, de az sem fog, hogy elveszíted a lábad alól a talajt: mert abban olykor nem lehetünk mindig biztosak, hogy lesz jövő hónap, de abban igen, hogy lesz holnap. Ez egy biztos alapot ad az életednek, hosszú távon.

9. Vállalkozóként mindig van jövőképed.

Egy vállalkozó mindig töri azon a fejét, hogy hogyan lehetnének jobbak, gördülékenyebbek, hatékonyabbak, kifizetődőbbek, nyereségesebbek a dolgok. A vállalkozók mindig a pusztulás ellen küzdenek, ráadásul nagyon eredményesen, hiszen alkalmazottak is ez ellen küzdenek, csak nekik alig van eszközük, mert az eszközöket mások birtokolják: leginkább a munkáltatóik. Ráadásul a pusztulást is sokszor a munkáltatók teremtik meg, vagy éppenséggel a politikai környezet. Alkalmazottként mit tehetsz ezek ellen? Ha teszel is, milyen gyorsan ütközöl falakba? Na látod… Az, aki valóban tenni tud, az a vállalkozó: akár önmagáért, akár másokért is. Ebből kifolyólag a vállalkozónak akkor is van és lehet bíztató jövőképe, amikor másoké már elveszett. A vállalkozás az, ami válságálló, krízisbiztos akkor is, ha be kell zárnod az üzleted. Mert amíg be vagy zárva, akkor is azon gondolkodsz és dolgozol, hogy ki tudj nyitni és hogy ha már ki lehet nyitni, akkor hogyan lehet gyorsan visszatermelni a kiesett bevételt. (Ez csak egy példa volt a koronás-helyzetre, ami nagyon sok vállalkozást érintett nagyon rosszul.)

10. A vállalkozók jobbá tehetik a világot.

A vállalkozók alapvetően arra szerződnek, hogy megoldják mások problémáit, vagy esetleg valóra váltják mások vágyait. Ez a dolgok jobbá tételének klasszikus esete. Van valami és valahogyan, jön a vállalkozó és feljavítja, megturbózza. És nem kell emögé semmi világmegváltó küldetés, maga a világmegváltás megvalósul a hétköznapokban. Ha valaha is kétségeid lennének, hogy helyes-e vállalkoznod, gondolj arra, hogy javítasz a világ állapotán. Szerinted az helyes? Mert szerintem igen.

Ha még több, rendszerezett információra vágysz a vállalkozásról, akkor ezt töltsd le: Iránytű 2021

Vidi Rita

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?