Vállalkozás indítás válságban
Gazdaság

Válságban vállalkozást indítani? 5 érv mellette

Érdemes gazdasági válságban vállalkozást indítani?

Érdemes most, hogy elszállt a költségvetési hiány (nemcsak nálunk, mindenhol a világban), az egész világot lezárások uralják – még mindig, és még ki tudja, meddig – arra alapozni az egzisztenciánkat, hogy saját vállalkozásba fektetjük a tőkét, időt, energiát, szellemi erőforrásokat?

A gazdasági válságban a cégek forgalma, bevétele, profitja csökken, sok vállalkozás tönkre is megy – tehát a cégek lehúzzák a rolót, vagy csőd-folyamat indul be az életükben. Kisebb-nagyobb beruházások állnak le és árválkodnak aztán elhagyatottan évekig, boltok zárnak be egymás mellett és távol is egymástól, kihalttá válnak azok a városrészek, ahol korábban pezsgés volt. Amikor ez a jelenség már egy hétköznapi utcaemberének is feltűnő, akkor van az, hogy a gazdaság maximum 50-60%-on működik, nem pedig a konjunktúrákban szokásos 80-90%-on.

Amikor eluralkodik a válság, akkor a fogyasztók – akik cégek is lehetnek egyébként – nem költenek:

– Egyrészt azért, mert nincs mire költeni. Ha bezárnak a boltok körülöttünk, lehet, hogy szükségünk lenne a termékeikre, de egyszerűen nem éri meg tízkilométereket utazni ugyanazért, vagy neten rendelni (van, ami nem is lehet). Így visszafogjuk a fogyasztásunkat, külső körülmények miatt.

– Másrészt pedig a fogyasztók belső indíttatásból – félelemből, bizonytalanság-érzésből, bizalmatlanságból eredően – visszafogják a költéseiket és ráülnek a pénzükre. Spórolnak, gatyaszíjat húznak össze, a tervezett kiadásaikat halasztják.

A vér szava – a pénz ereje

A pénz – az én értelmezésem szerint – a vér a gazdaságban. Olyan, mint a vér az ereidben. Ha nincs elég vér, vagy ha túl sok van, az sem hasznos, de az sem, ha nem áramlik. A mennyiségnek és az áramlásnak mindig optimálisnak kell lennie, de ez teljesen szubjektív, hogy egy-egy gazdaságban a szereplők mit tartanak optimálisnak. Modern világunkban a növekedési potenciállal bíró áramlás az, ami optimális lehet. Hogy ez a lehető leginkább megvalósuljon, erre való a közgazdaságtan, a monetáris politika, és a pénzügyi világ minden szaktudása.

Mikor válság köszönt be, ezeknek a szakterületeknek a tudorai is szorgosan dolgoznak azon, hogy minél előbb és minél inkább helyreálljon a rend, de még mások is dolgoznak ezen: politikusok és vállalkozások. (A politikusok sokszor ellentétes érdekekkel, szóval őket most hagyjuk.)

A vállalkozás és a vevő viszonya

A vállalkozások számára az az elsődleges cél, hogy minden nap legyen vevőjük. Ez biztosítja a pénzáramlást a cégben. Honnan van a pénz? A vevőktől. Jöhet pénz máshonnan is persze: hitelből, pályázatból, állami támogatásból. De az a legegészségesebb, ha a vevőktől jön.

Ha a vevők viszont visszafogják a költéseiket, akkor a legegészségesebb folyamat megáll, és mivel ez egy sokszorosan összetett dolog, nem igazán lehet megtippelni, hogy mikor, hogyan és mennyire indul majd be újra.

Jelenleg – meglátásom szerint – olyan válságot élünk, amely nyilvánvalóan nem minden vállalkozást érint: a kereskedelmi egységek köszönik szépen, még jól vannak. Az építőipar szintén. Az ezekkel kapcsolatos szállítmányozás dettó. Hatalmas iparágak és szektorok szárnyalnak, bár vannak bukdácsolások például az autóiparban: vevők még lennének, csak éppen alkatrészhiány van, mert kisebb beszállítókat sokkal gyorsabban érintett az, hogy kiesett a munkaerő, vagy, hogy lezárások (pl. határzárak) vannak, mint a nagy cégeket. Minél nagyobb egy cég, annál lassabban jelenhet meg nála a válság, viszont lehetséges, hogy tovább is tart és súlyosabb is lesz majd náluk.

A kis cégek kis vitorlások a gazdaság óceánján, gyors manőverezési képességgel, a nagy cégek pedig viharállóbbak, mert ők olyanok, mint a tankerek, viszont nem fordulékonyak, mire kanyarodni kezdenének, ötven emberen kell végigfutnia az utasításnak, és így tovább… Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy nem veszélyeztetettebbek a kis cégek, csak mindenre gyorsabban reagálnak. A vevők elmaradására is. Aztán belőlük/rajtuk gördül majd át az ellátási láncban fölöttük lévőkhöz a válság hatása.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy jelenleg hány embert érint a munkanélküliség, és még hányat fog a következő 1-2 évben, de a helyzet nem rózsás, ha bárki más mondana, ne hidd el neki!

A Tescoban talán még nem látszik a válság, és az építkezések terén sem, de kisvárosok üzletsorainál egyértelműen megjelentek a bezárt éttermek mellett a bezárt boltok is, a nagyvárosokban meg pláne!

Most a kultúrát sújtja nagyon nagy és tartós erővel a vendéghiány, aminél az az egyetlen pozitívum, hogy ilyen dolgoknál a megszorítások egyre nagyobb igényeket is korbácsolnak. Ez a szűkösség elve: ha nincs kínálat, akkor sokkal nagyobb lesz a kereslet. Tehát ha visszatér a színház, a mozi, az üdülés, akkor még azok is elmennek ezekre a helyekre, akik eddig nem voltak ilyenformán potenciális célközönség, mert az, hogy most NEM LEHET, az azt eredményezi, hogy sokkal szélesebb körben jelent meg az igény. A tiltás mindig vágyat szül.

Tehát most rossz a helyzet, és ez lehet még rosszabb is.

De ha ezt így megállapítjuk, akkor eljuthatunk arra a gondolatmenetre is, hogy ilyenkor vállalkozást indítani egyenesen vétek?

Szerintem nem. A legjobb ilyenkor vállalkozást indítani. Mondom az érveket!

1. érv a válságban történő vállalkozásindítás mellett – kezedbe veheted az irányítást

Nyilvánvaló, hogy alkalmazottként kiszolgáltatott vagy a válságokkal szemben. Vállalkozóként is. De vállalkozóként sokkal inkább irányíthatod, uralhatod az életedet érintő folyamatokat, mint munkavállalóként. Te hozod a döntéseket, akár olyat is, hogy még nem döntesz. Tiéd persze a felelősség is, de ez mind szellemileg, mind lelkileg sok pluszt ad számodra, szóval ettől nem kell félni. Ettől csak több leszel.

2. érv a válságban történő vállalkozásindítás mellett – rád nem azok a válságtörvények vonatkoznak

Nagyon sok cég megy tönkre most, olyanok is, akik évtizedek óta működtek, soktucatnyi embert foglalkoztattak, híresek voltak és sikeresek. De az ilyen cégek kudarca vagy sikere nem lehet szempont egy ma vagy holnap délután induló egyéni vállalkozás számára. Magasabbról sokkal nagyobbat lehet esni. Mire te elindulsz, végigtanulod és végigbukdácsolod az első hónapokat, addigra lehet, hogy vége is lesz a válságnak, és megtanulsz stabilan járni. Tökmindegy, hányan mennek körülötted tönkre. Te nem a csúcsról indítasz, hanem a legalsó lépcsőfokról, és onnan még akár szaltózhatsz is, akkor sem lesz semmi bajod. A kisvállalkozásokra nem ugyanazok a piaci törvények az igazak, mint a nagyokra. Ez nem fizika. Ez közgazdaság, amiben igen sok irányzat vitatkozik egymással. A kis cégekre más válságtörvények igazak. A nagyon sikeres cégeknél pár százalékos visszaesés is végzetes lehet, neked az sem fog számítani, ha egy hétig esetleg ügyfél sem esik be, mert sokkal kisebb költségvetéssel, sokkal ügyesebben tudod kormányozni a kis ladikodat.

3. érv a válságban történő vállalkozásindítás mellett – a versenytársak elhullása

Hullanak a potenciális versenytársak. Tudom, hogy borzalmas lehet a tudat, hogy sikeres lehetsz annak puszta tényétől, hogy mások beadják a kulcsot a piacon, de a vállalkozások a versenyszférában dolgoznak, ahol mindig, minden pillanatban szó szerint verseny van, és ha elhullik egy versenytárs, akkor nem bánkódunk, hanem ha nem is örülünk teliszájjal vigyorogva, de felkészülünk a vendégkörük átvállalására, az ügyfeleik felkarolására. Válságban olyanok is bedőlnek, akiknek nem kellene, csak éppen a közhangulat hatására rossz döntéseket hoznak, de te ezen ne bánkódj! Örülj annak, hogy új lehetőségek nyílnak, és ha elborzaszt mások rossz sorsa, akkor egyszerűen csak annyi a dolgod, hogy megfogadod magadnak: „Velem ez soha nem történhet meg!”

4. érv a vállalkozás válságban indítása mellett – az emberek költeni akarnak

Ha nincs hol költeni a pénzt és nincs mit költeni, akkor az emberek – potenciális ügyfeleid is –, egyre inkább akarják költeni. Erről beszéltem a szűkösség elvénél, ez egy törvényszerűség, ezt érdemes kihasználni. (A válság előtt egyébként állítólag készpénzben 7000 milliárd forint készpénz biztosan volt a lakosságnál 2018-ban – legalábbis én Matolcsy Györgytől valami ilyesmit hallottam –, tehát még van mit költeniük az embereknek.) Ilyenkor bármi, ami legalább értelmesnek tűnik, máris vevőkre számíthat. Persze te nyilván értelmes dolgot fogsz forgalmazni vagy szolgáltatni – legalábbis remélem –, tehát biztosan lesznek vevőid válságban is, és válság után is.

5. érv a vállalkozás válságban indítása mellett – a problématudat

Tele vannak problématudattal az emberek. A Covid-19 megjelenése elején – 2020 januárjában – írtam egy hírlevelet azt fejtegetve, hogy hatalmas problémák kezdenek kirajzolódni az emberiség számára, és érdemes lenne végre elhessegetni a rózsaszín felhőket. Erre egy olvasóm: „Nem tudom, te milyen világban élsz, az én életem és a világ is csodálatos!”

Nnna, gondolhatod, hogy milyen válaszokat kapok idén a hasonló felvetésű leveimre: kétségbeesetteket, helyeslőket, megvilágosodottakat. „Jaaaa, már tudom, miről beszéltél eddig az elmúlt években!”

Ez nem azt jelenti, hogy ennek a jelenségnek markát összedörzsölve örül egy vállalkozó. Hanem azt jelenti, hogy egy jó vállalkozó pontosan tudja, hogy ha az ügyfeleinek van problématudata, akkor neki azzal egyszerűsödik a dolga: könnyebb eladni a valóban hasznos termékeket és szolgáltatásokat. Mindenki nyer: a vevő gyors megoldást kap arra, amire pont kell neki, a vállalkozó meg gyorsan kap vevőt.

Amikor minden csodálatos, akkor az emberek elűzik maguktól a problémákat is. Csöpög a csap, döcög az autója, hülyék veszik körbe, de kit érdekel??? Hiszen AMÚGY minden csodálatos!

Viszont mikor válság van, a csöpögő csap, a döcögő autó, és a körbevevő hülyék jelenléte elementáris erővel borul alanyunkra, és ő végre megoldásért kiált (sokféléért persze, a sokféle problémájára).

A legkönnyebb annak eladni, aki venni akar. És az akar venni, aki tudja, hogy a vásárlása milyen problémáját fog megoldani, tehát van problématudata.

Marketinggel és értékesítési trükkökkel bárkinek el lehet adni bármit. De nagyon nem mindegy, milyen erőforrásokat kell ehhez mozgósítani. Válságban könnyebb eladni az értelmes termékeket, minimális erőforrás mozgósítással.

Szerintem húzz bele!

Ha válságban indulsz és válságban teszed meg az első – természetesen végtelenül tudatos – lépéseket, válságban szerzed a vevőidet, akkor a válság utáni években igazi aranykor köszönt a vállalkozásodra.

Ez a legjobb befektetés, mert ennek sokszoros a megtérülése. Sokszázszoros, sokezerszeres.

Jó munkát!

Vidi Rita

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?