Bolt bezárás helyett
Gazdaság

Bezárás fenyegeti a boltod? Állj át részben vagy egészben csomagküldésre 5 lépésben!

Mutatom, hogyan tudod néhány jól irányzott lépéssel, minimális befektetéssel, némi segítséggel gyorsan, akár napok alatt átállítani a boltodat egy online-offline hibrid üzemmódra, amikor is:

–  nyitva vagy, tehát bárki betérhet az üzletedbe is,

de közben online rendeléseket is fogadsz, tehát az elmaradó betérőket az egész országból pótolhatod,

a csomagolást és postázást beleszövöd a mindennapi ügymenetbe, ha kell, egy-két órával előbb mész az üzletbe, vagy 1-2 órával később távozol, vagy az ebédszünetben csomagolsz, de ha elmaradnak a vevők, az azt is jelenti ugyebár, hogy vannak üresjáratok az üzletben,

– a saját árubeszerzést is leginkább online rendezed és leállsz az „egész nap áruért jövök-megyek” metódusról.

Ez a megoldás, amit most itt felvázolok, azoknak a legjobb, akiknek TERMÉKEIK vannak, amiket árulnak, értékesítenek, eladnak, vagy megrendelésre elkészítenek (pl. virágcsokor ez utóbbiba tartozhat, de a cukrásztermékek is.)

Ez a megoldás tökéletes azoknak is, akik SZOLGÁLTATNAK, csak nekik nem webshop kell, hanem sales oldal, és nekik általában van már weboldaluk, mert marketingeszközként azt használják – pedig értékesítőként kellene használniuk, de ebbe most nem gabalyodok bele.

Szóval, van egy boltunk, ami most konkrétan haldoklik, és ha nem lépünk gyorsan, akkor a bezárás fenyeget, még a bérleti díj kauciót sem érdemes kibekkelni…

Mit tegyünk? Lépésről-lépésre mutatom. Ha valamit nem értesz, olvass utána itt: Online Marketing Alapok>>

1.Kell egy domain név és tárhely a webboltodnak. A .hu-s domainek hivatalos bejegyzési ideje 8 nap, tehát ezt igazából legjobb, ha ma elintézed. Itt érdemes elindulni domain ügyben: Rackhost.hu. A .com-os domain gyakorlatilag 2 nap alatt teljes gőzzel üzemelhet, persze a többi lépésnek is stimmelnie kell. Ha van már weboldala a cégednek, esetleg egy bemutatkozó formációval, akkor is ÚJ domain kell, mert mire elővadászod a webmestert, meg mire leprogramoz neked valamit, egy év is eltelhet… Mivel most a webmesterek is leterheltek. Most inkább keress kész megoldásokat, lásd következő pont:

2. Kell egy webshop motor. Ez lehet bérelt, ez lehet a WordPress Woocommerce bővítménye – utóbbiak full ingyenesek alapból, de érteni kell hozzájuk –, lehet olcsó, lehet drága, a lényeg, hogy néhány napon belül birtokba vehető legyen! Bérelhetők: unas.hu, shoprenter.hu, webshopexperts.hu – ezt ne úgy vedd, hogy ezeket ajánlom, hanem úgy vedd, hogy ezek vannak, működnek, hozzáférhetőek, megfizethetőek.

3. El kell kezdeni feltölteni a termékeket: fotó, rövid leírás, ár, készlet (ezt nem kell, hogy pontosan lássák a látogatók, de neked jó, ha ezt is követed), és első nekifutásra 100-200 terméket fel kell tolni lendületből. A termékeket kategóriákba lehet rendezni, ahogy például a bolt polcain is elkülönítve vannak egymástól, valami olyasmi módon. Nem az a lényeg, hogy tökéletes legyen, hanem, hogy LEGYEN!

3/b pont: természetesen minden kötelező infót is fel kell tölteni: Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi Szabályzat, Kapcsolattartási adatok, Szállítási infók, stb. Szállítást tervezhetsz indulásként a Magyar Postával, közben egy kávészünetben kérhetsz be ajánlatokat futárcégektől (kezdésként nem igazán fognak jobb ajánlatot adni, mint a Posta.)

4. Létre kell hozni a Facebook-on egy rajongói oldalt a shopnak és meg kell kérni az összes ismerőst, hogy lájkolja. Nem a lájkok száma számít, meg nem is az, hogy a célközönség lájkolja, hanem az, hogy legyen egy bázis FB oldal, amivel hirdetést lehet indítani.

5. Hirdetést kell indítani a Facebook-on – remarketinget IS –, egyelőre 2-3 hetes teszt-jelleggel (ne rövidebbel), akár a webshop nyitó oldalára irányítva csak a látogatókat. Az alap hirdetés célközönsége legyen egész Magyarország, és azon belül lehet szűkíteni pl. nőkre, korra, érdeklődési körre, ha eléggé speciális a termékkörünk. A remarketing célközönsége pedig azok lesznek, akik már jártak az oldalon. Őket követi majd a hirdetés folyamatosan, ezt majd a Facebook tudja, hogy kinek hányszor érdemes megjelennie és mikor. A hirdetés költségkerete lehet pl. napi 3-4000 forint, a remarketinggé meg mondjuk 1500 forint KEZDÉSNEK. Ez még TESZT ilyenkor, tehát semmi világmegváltást nem várunk, de valódi vevőket bizony várunk! Ez, ha nem értesz hozzá, akkor fél napos bűvészkedés, ha értesz hozzá, mert csináltál már ilyet, akkor maximum 20 perces művelet, hogy elinduljon mindkét hirdetés.

Ez az öt lépés megmentheti a cégedet a csődtől, a boltodat a bezárástól, és kezdésnek nem kerül többe, mint kb. 100ezer forintba, mivel VAN ÁRUKÉSZLETED!

Egy webshop indításánál mindig az árubeszerzés és az árukészlet tartása az irtózatos befektetés, sosem a digitális megoldások kialakítása, kezelése, vagy a marketing. Ezek mind-mind aprópénzek azokhoz a milliókhoz képest, ami áruban áll.

Mivel egy boltban van már áru, pofonegyszerű átállni az online életre és a csomagküldésre.

Nincs annál nagyobb fájdalom, mint úgy bezárni egy boltot, hogy csak vártad a vevőket, de semmit nem tettél, hogy az ország másik felében élőket is kiszolgálhasd.

Tudom, könnyű ezeket így felvázolnom, meg elmondanom, hogy milyen pofonegyszerű, nekem, aki már ezer ilyet látott, meg csinált is jó párat. De pont azért mondom, hogy egyszerű és gyorsan kivitelezhető, mert tudom. Te még nem tudod, én meg igen, és bárkit megkérdezel az online marketing világából, aki ért ehhez, azt fogja mondani, hogy „Igen, Ritának igaza van, át kell állnod minél hamarabb csomagküldésre IS!”

A fenti öt lépés megvan 5-7 nap alatt. Ez nem vicc, ez holt komoly. Hány nap volt, míg megnyitottad a boltodat és mennyi idő kellett, míg tele voltál áruval? És mennyi pénz? Igazából az online lehetőségeket NEM kihasználni óriási vétek.

El lehet indítani a hirdetést már 10 feltöltött termék után is, csak legyen aztán folyamatos a termékek feltöltése! Ki lehet majd próbálni a húzótermékek hirdetését, de külön kategóriák hirdetését is. Milliónyi lehetőséged van.

Hogy ez sok munka? ISZONYAT sok. De EZ A TÚLÉLÉS! Az sok munkába kerül.

Lehet, hogy szükséged lesz webmesterre, szövegíróra, tanácsadóra, egyéb segítségre, de te döntesz: akarod, hogy legyen boltod a válság után is, vagy feladod az egészet és elkullogsz a sebeket nyalogatva, vírust okolva?

Ma egy laza séta közben olyan boltokat láttam kiürítve és bezárva, amik 20 év után húzták le a rolót. Ez agyrém.

Pedig jön a tavasz, emberek vannak az utcákon, és lehet, hogy van még vírus, meg bizonytalanság, de ez el fog múlni. Idén még nehéz lesz. De jövőre hogyan fogsz újranyitni, ha most mindent kiárusítasz, feladsz és felélsz?

Ha segítségre, ötletre, biztatásra van szükséged, inkább beszéljünk, keress meg, mintsem egy hónap múlva megbánd, hogy nem voltál kicsit digitálisabb beállítottságú.

Hosszút távon tiszta haszon lesz a webshop!

Ennek a webshopba költözős gyors megoldásnak az a zsenialitása, hogy működik NEMválságban is. Gondolj bele, visszatérnek majd a vevők az üzletedbe nyitvatartási időben, a webshop meg éjjel-nappal, hosszúhétvégén és szezonon kívül is termeli majd a vásárlókat az ország minden részéből. Sőt, majd gondolkodhatsz később határok átlépéséről is.

A piacváltás előzetes lépéseiben is segít

Lehetséges, hogy éppen úgy döglődik a boltod, hogy már igazából nem is akarnál vele foglalkozni, mert már évek óta tervezgeted, hogy valami másba kellene fogni. Szuper: építkezz a mostanira, aztán fokozatosan válts profilt! Indíts online shopot ezzel az árukészlettel, ami most van, aztán lassan, fokozatosan, kockázatmentesen kezdj el átállni új termékportfólióra, új piacra. Ehhez olyan domain név kell, ami mondjuk nem szűkíti le ennek lehetőségét, tehát ha most baba-mama boltod van, és szeretnél a motoralkatrészekre átállni, akkor valami univerzális nevet keress, ami mindkettőt lefedi, vagy valami plázaszerű nevet, amibe bármi belefér, és a két piacra történő értékesítés működhet úgy is, mint mikor egy plázában két különböző bolt van egymás mellett. A babás-mamásnak lesz egy külön főkategóriája, meg a motoralkatrészesnek is. És aztán majd eldöntöd, hogy melyiket akarod vagy melyiket érdemes folytatni. Lehet, hogy mindkettőt. És akkor gondolj bele: a válság farvizén két – vagy egyébként akármennyi – működő online boltod lett a döglődő egy helyett!

Nem vagy egyedül!

Bármilyen nagy bajban is érzed most magad, tudd, hogy nem vagy egyedül! Mindenki küzd valamilyen szinten, és olyanok is forgatják a fejükben az örökre bezárást, akikről senki nem is gondolná. A válságok ilyenek: elmagányosítanak. De ez csak érzet. Tudom, nem vigasztal, hogy másnak is szar, de adjon erőt, hogy nem te vagy béna, nem te csinálod vagy csináltad rosszul a dolgokat, hanem a válságok ilyenek. Szelektálnak.

De ennek a válságnak előbb vége lesz, mint gondolnánk, és gyorsabb lesz a felfutás, mint az előzőnél volt.

Tehát egyet tudok javasolni: menekülj előre! A netre, a webre, az online világba. Itt ugyanis nincsenek határok.

Vidi Rita

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?