Veszprémi tálcás megkülönböztetős eset
Vélemény

Mi a baj a veszprémi éttermes esettel?

Sajnos sokan még mindig nem értik a problémát.

Az egy dolog, hogy hoztak egy saláta törvényt, amit a több, mint egy éve legjobban kivéreztetett szektorra rátoltak egy újabb lapáttal. Számomra érthetetlen, hogy ilyenkor hol van a vendéglátóipari, turisztikai és egyéb szakmai szövetség, hogy együttesen fellépjen egy olyan rendelet ellen, ami azon felül, hogy diszkriminatív, a szakma számára betarthatatlan és irreálisan magas büntetéssel fenyeget a megszegésére.

Tehát egyáltalán nem azzal van a bajunk, hogy elkérik a védettségi igazolványt és csak azzal engednek belső terekbe, hanem azzal, hogy ezen felül a tálcák színével tesznek különbséget. Teljesen mindegy, hogy milyen célból gondolták ezt ki. Megkönnyítik a munkájukat? Nevetséges! A rendeletben nem szerepel semmilyen megkülönböztető jelzés oltott vagy oltatlan emberek között. Egyelőre.

De ha megengedjük és elfogadjuk az ilyen egyedi kezdeményezéseket, meghajlunk előtte, akkor pillanatok alatt mások is csatlakoznának. Ezeket tehát csírájában kell elfojtani. Ugyanis, ha be tudják vezetni, akkor sokkal nehezebb lesz majd eltöröltetni. Gondolj csak a dohányboltokra vagy bármelyik adóra. Meg a csak két hétre… hányszor is hallottuk tavaly március óta? Akkor nem léptünk, benyeltük, most meg nem tudunk belőle kijönni. Szép lassan eresztették ránk ezt.

Tehát még egyszer: Nem a törvény betartásával van a gond. Nem azzal, hogy félnek a büntetéstől, a bezárástól. Hanem azzal, hogy még ezen felül akarják megkülönböztetni az embereket. Hiszen az arra sétáló is messziről fogja látni, hogy milyen színű tálca van nálad. Tehát oltva vagy-e. Az, hogy oltva van-e valaki vagy sem különlegesen érzékeny, egészségügyi adat. Szeretnéd, hogy mások számára nyilvánvalóvá váljon? Mert akkor ezzel az erővel a szifiliszes, AIDS-es, rákos, vagy bármilyen más betegséget is jelölhetnék, mert az is ilyen adat. Az nem tetszene? Ez meg igen? Akkor hogy is van ez?

Az RTL nek nyilatkozott az adatvédelmi biztos, Péterfalvy Attila, idézem szó szerint őt:

„Abban a pillanatban, hogyha ő ezt tálcákkal jelzi, bárki számára nyilvánvalóvá tesz egy konkrét adatkezelést, olyan adatkezelést, ami különleges adatra vonatkozik, hiszen a védettség ténye az egészségügyi adatnak minősül”

Eredetiben itt található: https://rtl.hu/rtlklub/hirek/barna-talca-feher-talca-vedettsegi-igazolvany-koronavirus  a videóban 1:01 –től hallható.

Elhangzik az is, hogy nehéz dolguk van a nyomonkövetéssel, és ezzel a saját munkájukat akarták megkönnyíteni. Nos, ezt nem megkülönböztetéssel kellett volna, hanem már réges-régen verniük kéne a kormány ajtaját, hogy ilyen lehetetlen rendelkezéssel szórakoznak ismét velük, ami valójában betarthatatlan és valóban ellenőrizhetetlen.

Még egyszer kérdem: Hol vannak az érdekszövetségek és szakszervezetek?

KN

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?