Gazdaság

5 alappillér, ami egy vállalkozás elindításához nélkülözhetetlen

Kezdőtőke, gyakorlat, kapcsolatok, fejlődésre való hajlam, elszántság. Ez az eredményes vállalkozás öt alappillére. Ezek nélkül egy frissen indított vállalkozás működtetése döcögőssé válhat, legrosszabb esetben pedig fel kell adnunk az álmainkat! Ha azonban az alábbi felsorolás nem idegen bolygó számunkra, a siker borítékolható!

1. Kezdőtőke

Kiadások, amivel nem kalkulálunk…

A kezdőtőkét egyfajta biztosításnak is nevezhetnénk. Egy vállalkozás elindításához nyilvánvalóan vannak olyan szükséges költségek, melyek között akár nem várt kiadás is jelentkezhet. Ha elkülönítünk egy összeget direkt a vállalkozás indítására, mérlegelnünk kell minden eshetőséget! Ha üzlethelyiséget bérlünk, annak van egy havi költsége + be kell rendezni a boltot, online munka esetén pedig eszközök és szoftverek szükségesek. Ezt a listát nagyon hosszan lehetne sorolni, de minden területen más és más kezdő fizetnivalók nehezítik az indulást. Ez az akadály könnyen megugorható, ha legalább egy évre előre kalkulálunk.

2. Gyakorlati ismeretek

A gyakorlat a hozzáértés része

Ha valaki szeret valamit csinálni, az nem biztos, hogy jó is benne. Manapság rengeteg új szakma születik és vannak olyan tevékenységek, amihez szaktudás sem szükséges. De ne áltassuk magunkat! Ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy vállalkozást indít, bizonyára a megfelelő ismeretei is megvannak hozzá és megkérdőjelezhetetlen szaktudással rendelkezik.

A szakképesítést nem igénylő tevékenységekben azonban nagyon fontos a gyakorlati ismeretek elsajátítása is vállalkozás indítása előtt, hiszen a munka során olyan problémák is felmerülhetnek, amivel csak élesben szembesül az ember. Éppen ezért jó, ha ismereteink a gyakorlatra is kiterjednek és a problémamegoldó képességünket is fejlesztjük!

3. Üzleti kapcsolatok

A kapcsolatépítés minden téren elengedhetetlen az életben!

Az ember társas lény. A vállalkozás indításakor nyilván elsősorban saját családunkat és ismerőseinket kérjük, hogy ossza meg weboldalunk linkjét és ajánlja szomszédjainak a szolgáltatásainkat. Erre senki ne alapozzon! A reklám valójában a vállalkozó dolga, de lehetőség van rá, hogy marketing szakemberekkel végeztessük el ezeket a feladatokat. Az üzleti kapcsolatoknál azonban nincs nagyobb kincs, hiszen minél nagyobb hálózatban vagyunk jelen, annál biztosabb a vállalkozásunk stabilitása. A jó üzleti kapcsolatokban mindenki jól jár, akár a kereskedelemben a törzsvásárló és a kereskedő.

4. Fejlődésre való hajlam

Tanulás és a más vélemény elfogadása

A magabiztosság nagyon fontos a vállalkozásban! Ha egy vállalkozó nem biztos magában, az ügyfele sem lesz az. Ugyanakkor meg kell tanulnunk figyelni a statisztikáinkat és leszűrni belőlük a következtetéseket. Hallgatnunk kell a szakemberekre is, akikkel gyakran nem egyezik a véleményünk, vagy az ízlésünk, végül, de nem utolsó sorban olykor egy-egy ügyfél tanácsát is ajánlatos megfogadni. Tanuljuk meg a reklamációkat saját előnyünkre fordítani!

5. Elszántság

Minden az elhivatottságon múlik!

“Mindent lehet, csak akarni kell!” – szokták mondani. Ez tökéletesen igaz! Ha valaki elég elszánt ahhoz, hogy befejezze, amit elkezd, akkor lelkes, törekvő, ha kell, vakmerő. Mindannyiunknak áldozatokat kell hoznia ahhoz, hogy az elképzeléseink megvalósuljanak. Nem riadhatunk vissza a befektetés gondolatától sem és a technológiai fejlődés különböző eszközeitől sem! Az igazán elszánt vállalkozó folyamatosan képzi magát saját tevékenységének berkein belül, hiszen a világ változik és sosem lehetünk jó vállalkozók, ha nem fejlődünk vele együtt!

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?