Parlament, EU, Brüsszel, Szájer József
Közélet

Elemzés: Fidesz-szavazók attitűdje a Szájer-ügy kapcsán

Kísérleti jelleggel egy kutatást végeztem a Fidesz-hívek/szavazók/pártolók között, azt firtatva, hogy vajon a Szájer-ügy kapcsán milyen attitűd-jellegzetességek figyelhetőek meg náluk.

Mint minden hirtelen ötletnél, kell egy alapfeltevés a kutatáshoz, az enyém az volt, hogy legalább három különböző „kategóriába” lehet az előző választáson biztosan Fideszre szavazók, a következő választáson pedig (november 30-áig még) vélhetően a Fideszre szavazók között.

A kutatáshoz az adatokat az internetes megnyilvánulások adták.

Két különböző platformon elemeztem összesen több, mint 320 hozzászólást, a tartalmuk alapján.

Az alapfeltevésem a három kategóriáról ez volt:

  • Kitart a Fidesz mellett, bármi is történjék
  • Elbizonytalanodott, de még bízik, igyekszik előre tekinteni
  • Teljesen kiábrándult egy csapásra, reformokat követel és teljes tisztulást a pártban, közéletben.

A kutatást ezzel a három kategóriával kezdtem, de aztán gyorsan bővült a kör, bár nem túlságosan.

Két új kategória került be:

  • Teljes kognitív disszonancia redukció állt be ennél a csoportnál, a legkülönbözőbb, valóságtól elrugaszkodott konteókat használva kommentelnek, hajmeresztő következtetéseket levonva, agyament hülyeségekbe kapaszkodva.
  • Trollkodás, egymás ellen acsarkodás, és az ellenzéki szavazók megjelenése számukra idegen, Fideszes platformokon. Ők egy kupacba kerültek, bár vegyesen vannak Fideszes és ellenzéki kommentelők, de

Mind az öt csoporton belül persze vannak árnyalatok, majd egy következő kutatásnál – az ellenzéknél 😊 – azt is kipróbálom majd, hogy még finomítom belülről a nagy kategóriákat, de végül is arra jutottam, hogy ez az öt kategória már kiad egy szép képet.

Két különböző platformon vizsgáltam a hozzászólásokat, mindkét esetben Szájer-ügy alatti kommenteknél, és bár csak érdekességképp kezdtem el számolni, a végén még én is meglepődtem: a két különböző platformon majdnem, hogy ugyanaz az eredmény jött ki!

Platform A:

Totálisan hűek, bármi is történjék: 15.72%

Elbizonytalanodók, de bizakodók: 12.86%

Teljes és hirtelen kiábrándulás, fundamentális reformokat követelés: 34.28%

Kognitív disszonancia redukció: 25.72%

Trollkodások: 11.42%

Platform B:

Totálisan hűek, bármi is történjék: 16.12%

Elbizonytalanodók, de bizakodók: 6.11%

Teljes és hirtelen kiábrándulás, fundamentális reformokat követelés: 33.88%

Kognitív disszonancia redukció: 25.56%

Trollkodások: 18.33%

A két különböző platform kommentelőinek attitűdje között tehát leginkább az „Elbizonytalanodó bizakodók” és a „Trollok” között voltak, de a hűek, kiábrándultágról tanúskodók, és a valóságot eltagadók között szinte tizedre pontosan ugyanaz az arány.

Megjegyzés: A B platformon nagyobb arányban jelentek meg vélhetően az ellenzéki kommentelők, ez a „jaj, hát nem olyan nagy dolog ez, holnapra elcsitul, ejnye szegény Szájer József, lapozzunk” típusú kommentelők számára esetleg visszatetsző lehetett, ezért az ilyen véleményeiket megtartották maguknak.

Mi a következtetésem?

A következtetésem az, hogy jelenleg a Mi Hazánk fog ezzel az üggyel sokat nyerni. Azok, akik kiábrándultságot, dühöt, elárultságot éreznek most, azok nem a konzervatizmusukból és a hazaszeretetükből ábrándultak ki, hanem az álságos, hazug, önellentmondó, megszégyenült politikából, és keresik a kapaszkodót más, nemzeti identitást erősítő és biztosító ideológiájú pártokban, amik közül egy jut jelenleg eszükbe, a Mi Hazánk.

Az is kirajzolódott, hogy a feltétlen hívők feltehetően nem a Fideszben hisznek, hanem Orbán Viktorban – és benne nem igazán rendülhet meg a bizalom. Felmerültek olyan ötletek is, hogy Orbán Viktornak ideje lenne már egy tiszta, fiatal csapattal egy új pártot alapítania (boldog naivitás 😊) Ez, hogy sokak számára a Fidesz egyáltalán nem egyenlő Orbán Viktorral, ez számomra új infó volt, bár most nem úgy tűnik, mintha ők olyan nagyon sokan lennének.

Fontos infó szerintem, hogy egyetlen egy jobboldali sem lesz baloldali ettől. Viszont a baloldalon sok nemszavazó és bizonytalan érezhet új erőt ébredni a saját berkekben az ilyen balhék hatására.

Messze van még 2022, de a kiábrándultak úgy érzik, az most elveszett. Mivel korábban még sosem csináltam ilyen kutatást, ezért trendvonalat mutatni nem tudok, de mint mondtam, messze van még 2022, addig még csinálok ilyeneket.

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?