Holdciklus 29 nap, 12 óra, 44 perc
Életmód

Két közismert tény, ami egyáltalán nem igaz, és amit te is rosszul tudsz

Szeretjük magunkat számokkal körbevenni, mert ezek biztonságot adnak. Óra, naptár, szélességi és hosszúsági körök, mértékegységek, százalékok és hasonló dolgok szolgálják azt, hogy biztonsággal megtaláljuk és betájoljuk a helyünket és helyzetünket a világban. Reggel első dolgunk eszünkbe juttatni, hogy mennyi az idő, mint ahogy sokan elalvás előtt még azt számolgatják, hogy mennyit tudnak majd aludni…

Most két, számokkal és alapigazságoknak vélt FALS ténnyel szeretnélek szembesíteni. Két olyan aranyigazságként kezelt tényt akarok megmutatni, ami egyszerűen nem igaz, mégis a legokosabb emberek szájából is így, ahogy felidézem őket, hangzanak el, pedig csak egy fél mondatot kellene az egyiknél még hozzátenni, a másiknál meg nem kellene restnek lenni kimondani a hosszabb, de sokkal IGAZABB számsort, csupán a pontosság és hitelesség végett.

Azért hívom fel ezekre a figyelmet, mert a világ hitelességi válságban van. Már mindent olyan nehéz elhinni, főleg, ha számok is társulnak hozzájuk. Meg akarom mutatni, hogy eddig is rosszul hittünk a számoknak, a hitelességi válság nem most keletkezett, csak sokan most csodálkoznak rá.

Akkor kezdjük is: számoljunk le a leghosszabb éjszaka, a téli napforduló napjának illúziójával!

Biztosan te is hallottad már azt, hogy December 21-én van a téli napforduló. Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, és legnagyobb a sötétség. Ekkor kel keleten a nap a legkésőbb, és ezen a napon tér nyugovóra a legkorábban. Amit azért jó észben tartani, mert másnaptól már jobb a helyzet!

Te is így tudtad eddig? Nos, a valóság ennél hétszer rútabb.

Ugyanis lehet, hogy a téli napforduló december 21-én van, és a csillagászati tél is ekkor köszönt be, de valószínűleg ez egy egyezményes időpont. Ugyanis nem ekkor a kel legkésőbb a nap, hanem ez a folyamat még napokig, sőt, hetekig tart (a napkelte majdnem január közepéig tolódik még egyre későbbi időpontokig).

Nézzük 2020 legsötétebb napjainak napfelkelte és napnyugta időpontjait, Tapolca térségében (hasraütésszerűen választottam ezt a területet).

December 21.

Napfelkelte: 07:34

Napnyugta: 16:04

December 22.

Napfelkelte: 07:34

Napnyugta: 16:05 – mint látjuk, itt már van egy perc különbség, látszólag kezdhetünk örülni. Csakhogy, nézzük tovább!

December 23.

Napfelkelte: 07:35

Napnyugta: 16:05 – eltűnt az előző napi egy perces előny. Hmm…

December 24.

Napfelkelte: 07:35

Napnyugta: 16:06 – hopp, ismét van egy perc előny a legsötétebb naphoz képest!

December 25.

Napfelkelte: 07:36

Napnyugta: 16:06 – de már megint eltűnt…

December 26.

Napfelkelte: 07:36

Napnyugta: 16:07 – de most megint visszajött.

December 27.

Napfelkelte: 07:36

Napnyugta: 16:08 – is igen, megmaradt, sőt, növekedett az előny a fény javára!

December 28.

Napfelkelte: 07:36

Napnyugta: 16:08 – ez ugyanaz, mint előző nap (bár nyilván a másodpercek is számítanak), mindenesetre ez az úgynevezett stagnálós nap a sötétség hosszát tekintve.

December 29.

Napfelkelte: 07:37

Napnyugta: 16:09 – változik mindkét időpont, de marad a fény javára írható trendváltozás 😊

December 30.

Napfelkelte: 07:37 – ez marad

Napnyugta: 16:10 – ez növekszik.

Tehát igazából nem december 21-e után várhatjuk, hogy hosszabbodnak végre a nappalok, hanem egy hét múlva, december 28-án jelenthetjük ki, hogy elkezdünk kifelé haladni a málnásból. (Ráadásul – bár ezt nem részleteztem ki – már 19-én is ugyanolyan hosszú az éjszaka, mint 21-én, csak előbb kel a nap, és előbb is nyugszik, tehát igazából 10 hosszú éjszakánk van…)

Egyszer valaki azt találta nekem mondani – akkor jól meg is lepődtem és nem értettem, hogy mit akar ezzel –, hogy igazából ez az önbecsapás is eredményezi azt, hogy a Karácsonyt miért élik meg sokan annyira negatívan, hiszen az leginkább a tartós mélypont időszaka. Nem akkor kellene tartani, hanem 28-ától kezdődően, mert akkor van az igazi forduló, amikortól a fény elkezdi visszavenni az uralmat a sötétség felett. (A Szilveszter ezért is egy önfeledtebb nap.)

Na, hát akkor ezt tisztába tettük, remélem idén december 21-én már senki nem várja majd, hogy másnaptól minden jobb lesz… (Egyébként bolygó együttállások, meg mindenféle csillagászati események lesznek 21-én, de hát ilyenek vannak egyébként minden nap – mert minden napra jut valami együttállás vagy széttartás a bolygók tekintetében, tehát ebből a szempontból akár minden nap lehetne különösen érdekes.)

Tehát ha legközelebb azt hallod valakitől, hogy december 21-e a legsötétebb nap, közöld az illetővel, hogy tévedés, az utána következő egy hét igazából a legsötétebb HÉT. És ne hazudjunk már magunknak egy napokat, amikor heteket kell túlélnünk! Hát nem jobb előre jól felkészülni legalább lelkileg?

Kutatások bizonyítják, hogy ha tudjuk ELŐRE, hogy a megpróbáltatásaink meddig tartanak, akkor jobbak a túlélési esélyeink, mintha nem tudnánk, vagy neadjisten az egy heti kihívást egy naposnak terveznénk… Ugyanis ez esetben egy nap alatt éljük fel az erőforrásainkat, és nem tartalékolunk, pedig hát kellene.

Itt tudod ellenőrizni a napkelte-napnyugta időpontokat>>

De térjünk a másik, sokkal gyakrabban előkerülő közkeletű tévedésre, amit napi szinten emlegetünk, legutóbb egy tudós szájából hallottam, akkor döntöttem el, hogy írok erről.

Ez pedig ez a tévedés: közismert tény, hogy a Holdciklus 28 napos.

28 naponta telihold. 28 naponta újhold. 28 naponta fogyó hold és hasonlók.

Pedig az igazság az, hogy a Hold ciklusa 29 nap, 12 óra, 44 perces.

28 nap helyett 29 nap, 12 óra és 44 perc. Ennyi időnként van telihold. Tehát gyakorlatilag mindenki rosszul tudja.

Legyinthetnénk erre, és gondolhatnánk azt, hogy “hát nem mindegy?” De, lehetne ez mindegy, de akkor miért várjuk el a gyerekektől, hogy ők mondjuk pontosan számolják ki a téglalap területét az iskolában? Miért várjuk el, hogy pontosan érkezzen a busz és a vonat? Hát nem mindegy?

A Holdciklus ráadásul összefüggésben van a Föld gravitációs mezőjével is, meg egy csomó élettani jelentősége van számunkra – ár-apály jelenség a szervezetünkre is hat, akkor is, ha nem víz mellett vagyunk –, így aztán nagyon nem mindegy, hogy havonta 1.5 napot elhazudunk-e magunknak ide-oda, vagy sem.

Wikipédia a Holdról>>

Hogy miért tartottam fontosnak ezekről írni?

Azért, mert 2020-ban elvárjuk, hogy pontos adatokkal legyünk körülvéve, mert rádöbbentünk, hogy a hiányos, vagy kicsit nem stimmelő adatoktól kiborulunk, nem tudunk tervezni és nem értjük, mi zajlik körülöttünk.

Holott évezredek óta nem vagyunk hajlandóak a pontos adatok megjegyzésére és használatára. De ne legyünk szigorúak, ezek az információk, amiket itt közöltem, évezredeken át nem álltak bárki számára elérhető közelségben. De az elmúlt 20 évben már igen, bárki számára kényelmesen hozzáférhetőek.

Olyan nagy vagányan internetezik mindenki, itt a lehetőség tehát arra is, hogy utánanézzünk annak is, hogy réges-rég elfogadott hiedelmeinknek mi is az alapjuk, van-e olyanjuk egyáltalán.

Hogy te ezeket eddig is tudtad? És tudsz még egy csomó ilyet?
Írd meg! Szívesen publikáljuk!

Kapcsolat

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?