Koronavírus, adatok, grafikon
Vélemény

Ezt a koronavírus grafikont érdemes csak figyelni

Végtelenül idegesít, amit az adatok manipulálásával elkövetnek idén. Mindig zavart persze, de idén kiveri a biztosítékot nálam, ha ilyet látok.

Az előbb láttam egy Facebook posztot, amit egy orvos, vagy tudós osztott meg, melyben egy látványos grafikon, és a kormány koronavírus elleni fellépésével szembeni megszólalása találkoztak össze. Mit ad Isten, természetesen egy exponenciálisan növekvő grafikont osztott meg, mert hát az olyan szépen félelmetes. Ezen a grafikonon bejelölte a november 11-ét – ekkor léptek életbe az újabb korlátozások (mert ne feledjük, korlátozások egész nyáron voltak, pl. felcseszte a magyar kormány a világ agyát azzal, hogy különböző színűre minősítették a világ országait, és a sárgából és pirosból érkező embereknél különböző korlátozó intézkedések voltak érvényben) -, és rámutat arra, hogy tessék, továbbra is meredeken emelkedik a görbe, intézkedések ide vagy oda. Pedig ez egyszerűen egy rossz értelmezés, ha jóindulatú vagyok.

Ezeket a koronavírus grafikonokat kell figyelni, ha nem akarunk naponta ötször betojni a legújabb vészhírektől.

Koronavírus grafikon

 

Ezeken nagyon jól látszik, hogy a koronavírussal kórházba kerülők száma már november 19-e óta egy platónak tekinthető szintet ért el, a lélegeztetőgépre kerülők száma pedig ezzel valószínűleg összefüggésben szintén platózott, legkésőbb november 25-én.

A halálozási számok meg konkrétan beszakadtak az utóbbi napokban, ami nyilván adatfelvételi hiba is lehet – hétvégente egyébként is rendre kevesebb halálozást jelentettek eddig is -, de a másik két grafikon láttán meg egyértelműen ilyesminek kell következnie. Ez logika, ehhez semmilyen tudomány nem kell, csak egy bal agyfélteke.

A platók persze nem látszottak még november 19-én, 25-én, de látszódnak már a napokban, az említett poszt pedig, amin ledobta az agyam a szíjat, az december 7-ei (tehát tegnapi). És azért merészelem ezeket a grafikonokat mutatni, mert az említett poszt is erről az oldalról vette a saját grafikonját, csak egy másik adatsorról (több adatot egyidejűleg megjelenítőt vett át, amin az exponenciálisan növekvő, felderített fertőzések száma persze megjelenik, de azt meg elfelejtette említeni, hogy a tesztelések száma is bedurvult ám.)

Mi a konklúzióm?

Tehát VAN értelmük a november 11-én bevezetett intézkedéseknek, bármennyire is szeretnénk, hogy ezekről a dátumokról már 2-3 hónapos viszonylatban beszélhessünk, vagy hogy a kormány belebukjon a késlekedésekből eredő hibájába.
Ha meglátok még egy jelenleg is exponenciálisan növekvő, a sztratoszférába igyekvő grafikont, természetesen valami jó kis megmondás mellett, akkor nem is tudom mit csinálok. (Írok megint róla? – mélázó kérdés.)

Szégyellje magát mindenki, aki irreleváns exponenciális görbéket használ a saját mondanivalója alátámasztására, ami persze érdekes módon mindig valahogy kormánykritikusra sikeredik.

Komolyan? Így kell kritizálni a kormányt? Kénkő szaggal vegyítve?

Bennem már csak az merült fel, hogy mi szükség van még mindig felesleges pánikkeltésre az ellenzéki megmondók oldaláról? Mindezt ellenzékiként kérdezem.

Ettől meg fog bukni talán a kormány, hogy behazudjuk az exponencialitást akkor, amikor az pont nem igaz, és várjuk a jó kis eredményét ennek a megmondásnak?

Hiszen ez a görbe MINDIG NÖVEKEDNI FOG, mert ez csak a növekményt mutatja az összes fertőzött számát tekintve. Ennél a görbénél csak összeadás van, nincsenek kivonva belőle a gyógyultak. 

Egy másik görbén szépen kijön, hogy a fertőzöttek száma is platózott már:

Vagy ezek a megmondó emberek azt hiszik, hogy majd egy következő, nem Fidesz kormányban zsíros állás jut nekik, mert hajlandóak voltak saját képükre, a Fidesz ellen formálni a tényeket?

Kezd már nagyon olyan érzésem lenni, hogy a jól definiálható ellenzékkel nekem már semmilyen közös halmazom nem lesz (nyugi, a kormányoldallal sem).

Szeretném kiemelni, hogy ezek itt NEM exponenciális görbék, hanem úgy hívják, hogy S-görbe.
Járványoknál tudomásom szerint ez a természetes, és amikor megjelenik az a plató, akkor az már egy nagyon örömteli pillanat – mindamellett még bírni kell a megszorításokat és majd elmúlik ez is. Mindig van örülni való is! Van aki vakcináknak örül, én most konkrétan a platóknak.

Sokaknál az veri ki a biztosítékot, hogy nincs elég szigor, aztán meg az, hogy hülyeségeket szigorítanak, nálam meg az, hogy egyesek a saját képükre akarják formálni még a tényeket is – ami az igazság szinonimája – pedig az igazság mindig megérdemelné, hogy önmagában és a maga tisztaságában szemléljük.

Ha erre valaki nem képes, az maradjon csendben, és a saját “tévedéseivel” ne szennyezze a környezetet legyen szíves! A szólásszabadság jog, de felelősség is, ideje rászokni, hogy ha valaki a saját igazát az igazság nem megfelelő értelmezésével  akarja alátámasztani, akkor felhívjuk rá a figyelmet.

Én egy olyan országban akarok más kormányt, amely célt igaz módon értük el. Vagy ha erre nem vagyunk képesek, akkor el kell gondolkodnunk, érdemlünk-e másik kormányzást. Én az igazak közé akarok tartozni, mert ez ott kezdődik, hogy legyen erre egy szándék. Ha szándék sincs, felesleges bármit is kritizálni, mi sem leszünk jobbak a Deákné vásznánál.

A grafikonért hála a Pandemia.hu oldal áldozatos munkájának!

És egy kérdés a végére: most akkor mindenkinek statisztikussá kellene válnia?

Szerintem már tudod a választ: igen. Alapvető készségünk kellene, hogy legyen, hogy adatokat képesek vagyunk értelmezni, ha valami nem stimmel, akkor megkérdőjelezni. Az iskolában nem gondolom, hogy tanítani kellene a statisztikát, de bárki tanulhatja ezt a szakmát autodidakta módon, legalább annyira, hogy az igényessége mindig felvegye a harcot a közlők igénytelenségével…

 

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

One Reply to “Ezt a koronavírus grafikont érdemes csak figyelni

Vélemény, hozzászólás?