Közélet

Interjú a kossuthter.ihirek.hu szerkesztőivel – egy nap alatt komplett közéleti hírportál?

Szombat kora reggel különleges megkeresést kaptunk az ihirek.hu-n. Két fiatalember jelentkezett be azzal, hogy szeretnék a kossuthter.ihirek.hu oldalt létrehozni és elkezdeni rajta dolgozni.

Általában közterekre nem létesítünk külön ihirek.hu aloldalt, de az ország ikonikus tere, az Országgyűlés otthona természetesen külön elbírálás alá eshet, így igent mondtunk. Mivel éppen volt szabad kapacitásunk, létre is hoztuk az oldalt, aztán csak pislogtunk, mint pocok a lisztben, mert olyasmi történt, amire még mi sem számítottunk: estig kb. 100 cikk került fel a Kossuth téri Hírek oldalra, visszamenőlegesen vasárnapig, és azonnal lettek látogatók is.

De meséljék el a fiúk maguk a sztorijukat, mert úgy a hiteles. Az alábbi kérdezz-felelek-et emailben szerveztük le.

Vidi Rita: Meséljetek kérlek néhány részletet, hogy mi volt és mi lett a szándékotok az kossuthter.ihirek.hu oldallal, mert megvallom őszintén, egy szokványos kis közéleti tájékoztató lapra számítottam, de ti belevetettétek magatokat a sűrűjébe, és rögtön a tüntetésekről és a rabszolgatörvényről toljátok szinte 5 percenként az infót.

Kossuth Gábor: Akkor kezdem az elejéről. Már szerdán délelőtt akartunk egy blogot indítani, hogy összegyűjtsük, átfogjuk az ellenzéki képviselők parlamenti bojkottjához vezető eseményeket, mert akkor még azt hittük, hogy ott meg is áll a dolog, hogy ellehetetlenítik a szavazást. Szerintünk médiatörténeti esemény volt Tordai Bence képviselő több órás élő közvetítése, az meg konkrét történelmi pillanat lett, ami aztán az Országgyűlésben történt. De aztán láttuk, hogy folytatódnak az események, és úgy döntöttünk, hogy mégsem indítunk blogot, mert ehhez valami komolyabb és függetlenebb platformot szeretnénk, amit akkor egyelőre nem találtunk. Pénteken találkoztunk először az ihirek.hu-val, és sok egyéb más lehetőséget figyelembe véve ez mellett döntöttünk.

VR: Miért pont az ihirek.hu-t választottátok a munkátokhoz?

KG: Mert olvastuk a cikkedet arról, hogy fontosnak tartod, hogy egy újságíró ne a saját és mások véleményére alapozza a közlését, hanem a tényekre. Mindenki panaszkodik a médiaállapotokra, de minden új kezdeményezés újra abba a hibába esik, mint a régiek: a véleményekre épülnek. Mindenkinek van véleménye, persze, ossza is meg másokkal, de a sajtó ne erre épüljön! Unalmas már az állandó agymosás, márpedig a vélemények pörgetése agymosó jellegű. Ez már minden ismerősünket zavarja, bennünket is.

Mi volt az alapvető koncepciótok?

KG: Az volt az alapvetés, hogy minden infót begyűjtünk, rendszerezünk és közlünk, kivéve, ha ismétlődnek (akkor csak szemlézünk). Összegyűjtöttük a kormányhoz közeli és magukat függetlennek mondó ellenzéki médiákat, továbbá a közmédia platformjait (nagyon minimális a ténylegesen függetlenek száma), és elkezdtük szkennelni, hogy hol mi a hír, mit hogyan tálalnak. Rájöttünk, hogy minden lap és műsor az MTI híreiből dolgozik, csak másképp értelmezik azokat. Így az első gondolatunkat és tervünket felülírtuk, és először az MTI-t kezdtük el szemlézni és leközölni a hivatalos közleményeket és híreket. Fogalmunk sem volt, hogy rögtön 100 cikkel kell indítanunk, ha átfogó képet akarunk nyújtani a jelenlegi eseményekről, úgyhogy a szombati napunk sokkal húzósabb lett, mint terveztük. De megérte, van egy hírportálunk egy nap alatt.

Mi a hosszú távú tervetek?

KG: Talán furcsán hathat, de nem biztos, hogy van hosszú távú tervünk. Mi most csak egy helyzetre akartunk reagálni, kicsit önző módon, magunknak is magyarázatot adva arra, hogy mi zajlik a médiában, belülről szemlélve. Amíg lesznek események, addig nyomjuk napi szinten, de ha leül a dolog, szívesen adjuk át majd másnak a stafétát. Ez az egész részünkről is egy picit forradalmi tett volt, bár napokig agyaltunk rajta, a gyakorlatban éreztük tegnap, hogy semmit sem tudtunk erről az egész újságírásos témáról. Most viszont már van tapasztalatunk, és szeretnénk majd terepre is menni, bár attól tartok, hogy akkor nagyon szubjektívek leszünk.

Becsapós kérdés jön: mi a véleményetek a jelenlegi közéleti helyzetről?

KG: Értem! 🙂 Van véleményünk, de nem traktáljuk ezzel az olvasókat, sőt, mióta tegnap belelendültünk, másként beszélünk az eseményekről a szerkesztőtársammal, Istvánnal. Egy kicsit sikerült felülemelkedni a belső mozgatórugókon, és megérteni, mi az a közszolgálat. Köszönjük, hogy lehetőséget biztosítottatok erre, és gratulálok, hogy ezt így kitaláltátok!

Fotó: Budapest, 2018. december 12. Ellenzéki képviselők tiltakoznak a munka törvénykönyvének módosításáról tartott szavazás közben az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. Az előterjesztést 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés. MTI/Soós Lajos

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?