Közélet

VITA: Beleszól a politika a vállalkozások életébe vagy sem?

Vitaindító cikkünk témája nem más, mint a vállalkozások életére gyakorolt politikai hatás. Két „iskolát” szeretnék megmutatni, mielőtt a véleményeteket kérném.

Épp a minap olvashattuk egy cikkben, hogy az egyik svájci gyógyszergyártó cég 130 ezer eurót utalt a német szélsőjobboldali pártnak, az AfD-nek. Ha az a kérdés, hogy beleszól-e a politika a vállalkozások életébe, akkor rögtön egy olyan választ találunk, ami pont az ellenkezőjére mutat rá: a vállalkozások bele akarnak és bele is szólnak a politikába.

Igazság szerint mindenki bele akar szólni mindenki életébe, ha az érdekei úgy kívánják. De vannak országok, ahol általában rosszabb a helyzet és vannak, ahol jobbak. Vannak, ahol a dolgoknak következményeik lesznek, és vannak, ahol ilyenek nincsenek.

Hogyan néz ki egy átlagos, demokratikus országban a törvénykezés?

Nagyon leegyszerűsítve – és egy ideális helyzetben – van egy probléma, ami a társadalom  életét nehezíti, vagy veszélyezteti, és ezért szakmai körök tanulmányokat készítenek, és ezeket a döntéshozók elé tárják. A döntéshozók – pl. kormányok bizonyos bizottságai – véleményezik, megmérik a politikai következmények súlyát, mérlegelik a társadalomra gyakorolt pozitív-negatív hatásokat, majd felkérik vagy megbízzák a szakembereket, hogy jogászok segítségével dolgozzák ki a törvényt, vagy a meglévő törvény módosítását, és arról is értekezzenek, hogy a bevezetés milyen ütemezésben történjen.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a folyamat sokszor évekig is eltarthat, cserében ezernyi szűrőn megy át a törvény, és nem fordulhat elő az, hogy októberben bevezetik, következő áprilisban meg kivezetik. Mert egy ilyen eset mind a szakmának, mind politikai szereplőknek elképesztő renomépusztulást okozna. Ilyet épeszű ember maximum csak tévedésből kockáztat meg.

Természetesen ezen hosszú folyamat közben különböző érdekcsoportok ilyen-olyan irányú lobbitevékenységbe kezdenek: akiknek az érdekeit sérti majd jó eséllyel a tervezett törvénymódosítás, azok az élét akarják elvenni, akiknek pedig szolgál majd a törvény, azok a maximumot akarják majd kihozni.

Alapvetően egy törvény az egész társadalom érdekeit szolgálja, tehát a lobbi az általában mindig rövidebb távon gondolkodik, mint amekkora kifutása egy törvénynek lehet. A törvények akár száz évekre szólnak, a legerősebb lobbi is viszont csak egy-két évtizedre tekint előre.

Szóval, megindul a meggyőzés minden fronton, és ennek a szakértők, jogászok és politikusok is próbálnak hol ellenállni, hol meg lefeküdni. Ezek olyan bonyolult, összetett, és izgalmas játszmák, amik gyakran ihletik meg Hollywood producereit és rendezőit is.

Természetesen, ha egy törvény hatályba lépése például egy vállalkozás életét megnehezíti majd, az sosem egy leányálom, de gyakorlatilag minden demokratikus országban az az alap, hogy az erre való felkészülésre éveid vannak.

Hiszen a vállalkozások a társadalom hajtómotorjai, és ha a lobbi révén egy vállalkozás előbbre jut, de harminc meg hátrébb, azt később mind a szakemberek, mind a jogászok, mind a politikusok fejére lehet olvasni, és őket felelősségre lehet vonni.

De iparáganként előfordulhatnak olyan esetek, hogy nehezebb lesz érvényesülni. De ismétlem: éveid vannak erre felkészülni. Éveid.

Mit történik Magyarországon?

A törvényeket képviselői indítványra hozzák és módosítják, a szakma és a szakmához értő, arra specializálódott jogászok teljes mellőzésével. Mivel a törvényeket nem a szakma, nem a jogászok, nem szakemberek, nem iparágak indítványozzák, hanem politikusok, ezért egyértelmű, hogy minden változásnak a politika, és csakis a politika a mozgatórugója.

Akár egy nap alatt is hatályba léptetnek törvényeket és módosításokat. A honatyáknak fogalmuk sincs, hogy napi szintem miről szavaznak, de amúgy is felesleges lenne belemélyedniük, mert Magyarországon a törvények pontos működését a miniszteri rendeletek szabályozzák, tehát van egy törvény, tele paragrafusokkal, ami mond valamit, majd kijön egy miniszteri rendelet, ami a törvény gyakorlati értelmezését szabályozza.

A miniszteri rendeletek gyakran hosszabbak, mint a törvények.

A miniszteri rendeleteket a minisztérium módosítja, akár naponta többször is.

Ezek befolyásolják a törvény értelmezését.

Van olyan törvény, és hozzá olyan miniszteri rendelet, ami alapján a hatóságok számon kérik a törvény betartását az intézményektől, és anomáliák esetén rögtön büntetéseket helyeznek kilátásba, ami 6 év alatt 1200-szor módosult Magyarországon. (Ez a köznevelési törvény és a hozzá tartozó legfontosabb rendelet, a 20/2012-es EMMI rendelet.)

Tarts fenn és működtess úgy óvodát és iskolát, hogy közben naponta változik a jogi környezet!

Nincsenek éveid felkészülni. Napjaid sincsenek. Minden utólag válik bizonyossá vagy nyilvánvalóvá, de sokszor csak napokra, mert mire felfognád, hogy változott valami, addigra megint változik. Ez Magyarország.

Újabban, hogy ez ne legyen annyira szemmel látható, a netes jogtárakban már csak *-gal jelölik a változást, holott tavaly még számokkal jelölték. Most már nem tudod követni akkor sem a változásokat, ha naponta kétszer figyeled.

Szerinted ez veszélyes vagy nem veszélyes a vállalkozásodra nézve, hogy például a számviteli törvény, áfatörvény az naponta módosul?

Az nem gond, ha a politika beleszól az életünkbe a törvényekkel, hiszen az a dolga, hogy folyamatosan azon dolgozzon, hogy az ország jobb helyzetben legyen, miközben jó is ott élni. Ez beleszólás természetesen, de egy előre mutató, haladó szellemű irányt feltételez.

De az gond, ha naponta többször is megteszi és úgy, hogy csak akkor tudsz majd róla, amikor büntetnek. Így esélyed sincs elkerülni a büntetések lehetőségét, ami azt jelenti, hogy mindig bűnben tartanak. Lehet, hogy sosem csapnak le rád. Lehet, hogy sosem büntetnek majd meg, mert nem kerülsz célkeresztbe. De bármikor megtehetnék. És vannak, akikkel meg is teszik. Főleg, ha akarnak tőlük valamit. (Politikailag… nem szakmailag.)

Szóval szerintem beleszól a politika a vállalkozások életébe, még olyan országokban is, ahol minden rózsaszín lányregény. Egy olyan országban, ahol a politikusok irányítanak mindent, ott pedig nemhogy beleszólnak, de a sajátjukként is kezelik, a vállalkozások pedig leginkább csak parasztoknak számítanak a nagy sakktáblán.

Te hogyan gondolkodsz erről? Mi a véleményed? Szembesültél már ezzel? Vagy új információkat hoztam számodra? Akarsz ezzel egyáltalán foglalkozni? (Ha nem, akkor nem lehetsz piacvezető…)

Ui.: Csütörtök reggeli kávézás közben találtam: A Facebook hogyan próbált beleavatkozni a politikába és befolyásolni a döntéshozókat

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?