Gazdaság

5+1 indok, amiért jobban megéri távmunkásokat alkalmazni

Nehezen jut el hozzánk az a külföldön már rég bevált módszer, az otthoni munkavégzés lehetősége. Külföldön már ügynökségek szárnyai alatt is elérhetőek az úgynevezett mikromunkák: a határon túli munkaadók már megtanultak bízni az otthoni munkavállalókban, hiszen tudják, a vállalt feladatok mindig elkészülnek a szabadságért cserébe.

Itthon ezzel szemben a munkaadók még mindig bizalmi kérdést csinálnak a gondolatból és nem akarják elfogadni, hogy sok szempontból is ez a jövő. Most felsorolunk 5 indokot, hogy csak néhányat említsünk meg azok közül, amiért jobban megéri távmunkásokat alkalmazni.

Gazdaságos megoldás

Nem kell irodát bérelni, sem a hozzá tartozó fogyasztásért fizetni, ha távmunkásokat foglalkoztatunk. Nem kell bútorokat sem beszerezned, egyedül a munkaeszköz terén érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e saját eszközt biztosítani a munkavállaló számára? A távmunkában fontos, hogy megfelelő kapacitású géppel és internettel rendelkezzen a munkavállaló. Ha a feladatait lassabban végzi, mint ahogy szükséges, lehet, hogy egy “okosabb” gép, vagy egy gyorsabb internet a megoldás! Ezt leszámítva minimálisra korlátozódnak a költségek!

Szabad időbeosztás mindenkinek

A távmunkát főállásban és megbízási szerződéssel is lehet végeztetni a munkavállalókkal. Az utóbbi esetben nem kell attól tartani, hogy esetleg nem válik be az illető. Sok kis feladat elvégzésére is kereshetünk embert, vagy nagyban is lehet gondolkodni. Nagyon sok munkakereső keres alternatívákat a napi betevő megteremtésére. Az állásinterjúkba már mindenki belefásult, ők ehelyett dolgozni szeretnének! Az embereknek dolgozni akarnak, nem munkát keresni! Sok kisebb feladatokkal is beérik! Megfelelően meghirdetve mikro munkákra is lesz jelentkező! Persze a régi mondást mindig tartsuk szem előtt: “Aki sokat markol, keveset fog!”

Rengeteg idő megspórolható

Az internetnek hála számos oktatóanyagot készíthetünk el az otthoni munkavégzőnek, ahhoz, hogy a “betanítás” gördülékenyen történjen. Egy képernyőfelvétel például megmutatja a szükséges teendőket, miközben hozzáfűzhetjük a mondanivalónkat. Ezt egyszer kell megcsinálni, nem szükséges minden új jelentkeződnek újra és újra elmondani. Ez a betanítás leggyorsabb módja!

Szükség esetén követhetőbb munkafolyamat

Bármennyire is hisszük, hogy egy munkaerő csak az iroda négy fala között ellenőrizhető, ott többnyire csak a jelenléte kontrollálható. A szükségtelen személyes ellenőrzések helyett egy jó stratégiára és egy jól működő rendszerre van szükség ahhoz, hogy a munkát mindenki elvégezze. Ehhez ma már számos ingyenes, felhő alapú szolgáltatás áll rendelkezésre!

Eredményes munka

A legjobb teljesítményt mindannyian akkor nyújtjuk, ha szabadon dolgozhatunk korlátok és nehézségek nélkül. Az idővel csökkenő megfeleléskényszer önbizalom növekedésbe csap át, ami sokkal jobb munkavégzést eredményez, hiszen a munkavállaló úgy érzi, hasznos dolgot tesz. Nincs az a munkahelyi komfortérzet, ami az otthoni kényelmet felülmúlná, ezért saját vackában az ember szabadabb, ezáltal kreatívabb, végül pedig mérföldekkel eredményesebb.

+1 érv: minimális széndioxid-kibocsájtás

Mindannyian felelősek vagyunk a bolygónkért, és mindnyájunkat érint a klímaváltozás tomboló ereje. A távmunkát a hatékonyság és az eredményesség oldaláról a legkönnyebb megközelítenie egy munkáltatónak, hiszen ezek a számok mind a vezetőség, mind az osztályok, mind a tulajdonosok felé jól kommunikálhatóak. De a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jó lenne, ha nem csak évente néhány fa elültetésében, és más, látványos gesztusokban nyilvánulnának meg, hanem abban is, hogy gondolkodnak és gondoskodnak arról, hogy a munkakörök széndioxid kibocsájtása minimális legyen, főleg az adminisztratív és a szellemi erőforrásokat igénylő területeken. Az ihirek.hu szerkesztősége például 100%-ban távmunkában működik, így az oldal létrejöttének és fejlődésének, az olvasókhoz való eljutásának széndioxid kibocsájtása gyakorlatilag nulla. Néha csak egy nagy levegő kell ahhoz, hogy eldöntsük: megpróbáljuk távmunkába szervezni a munkafolyamatokat, de ez csak addig lesz opció, míg van levegőnk… Hajrá, menni fog!

Ha tehát új munkaerőre van szükségünk, gondoljuk át alaposan az otthoni foglalkoztatás lehetőségét, mert ezzel a szabadabb módszerrel mindenki jobban jár, cég is, ember is, a bolygó is!

Rita Vidi
Rita Vidi
Vidi Rita író, gondolkodásmód tanácsadó, időgazdálkodás szakértő, és még sok minden más is :).
https://jovomenok.com

Vélemény, hozzászólás?